Choď na obsah Choď na menu
 


Premiéra krásneho príbehu statočnej Margity z Antiochie

22. 7. 2017

 

Premiéra krásneho príbehu statočnej Margity z Antiochie

     Štvrtkový podvečer 20.07.2017 patril v obci Zborov ochotníckemu divadlu. Mládežnícka divadelná skupina zo Zborova v rámci kultúrneho programu Drevosochárskeho sympózia Zborov 2017 uviedla premiéru svojej novej divadelnej hry s názvom „Krása a statočnosť“. Na zborovskom javisku sa odohrával krásny príbeh statočnej svätej Margity z Antiochie. Svätá Margita je patrónkou kostola v Zborove a zároveň súsošie v podobe draka a sochy sv. Margity bolo vyrobené v rámci sympózia.
     Dej hry preniesol prítomných divákov do starovekého mesta Antiochia, ktoré sa nachádza v dnešnom Turecku. Kedysi bolo toto mesto jedným z najdôležitejších a najväčších miest Rímskej ríše. Svätá Margita bola podľa legendy dcéra pohanského kňaza vyhnaná pre svoju kresťanskú vieru z rodičovského domu a na pastvinách pásla ovce. Tam sa stretla s vladárom Olybriom, ktorý z nej chcel urobiť svoju ženu. Neuspel Margita ho odmietla ako manžela, a nechcela ani jeho bohatstvo. Najprv ju dal zbičovať, keď sa nepodvolila jeho vôli, dal ju ešte česať kovovými hrebeňmi a natiahnuť na škripec. Takto zničenú a utrápenú ju dal Olybrios hodiť do väzenia. Tam sa jej zjavil diabol v podobe draka a chcel ju zožrať. Keď však Margita urobila znak kríža, drak zmizol. Olybrios bol nespokojný, že jeho plány vychádzajú nazmar preto dal Margitu upáliť. Margita trpela pre Božie kráľovstvo, a aby toho utrpenia nebolo málo, zviazanú ju hodili do studne. No Boh opäť zasiahol a Margita vyšla z vody. Putá mala rozviazané a pozoruhodný výraz na tvári. Vladár chcel predstavenie rýchlo ukončiť a Margitu sťal mečom... 
     ...hrobové ticho, ktoré v tej chvíli zavládlo v sále Kultúrneho domu v Zborove, ožiarilo svetlo. Dve dievčatá oblečené v zborovských krojoch prišli s oslávenou Margitou medzi Zborovčanov. Životným príbehom sa tak sv. Margita priblížila všetkým prítomným. 
     Kultúrny, ale aj duchovný zážitok mali všetci tí, ktorí zavítali na toto divadelné predstavenie. Kombinácia špeciálnych efektov, dôkladne prepracovanej scény a profesionálnych výkonov ochotníckych hercov z Mládežníckej divadelnej skupiny zo Zborova, vyvolali v divákoch neskutočne silné emócie. Svätá Margita z Antiochie, oroduj za nás!

 

 

 

 

ÚČINKOVALI:

ROZPRÁVAČ – Valéria Bodíková
EUTYCHIA (matka Margity) – iba sa o nej rozpráva, nehrá ju nikto 
EDESIOS (otec Margity) – Marek Hložek ml.
MARGITA – Adriana Hložeková / Klaudia Kloknerová 
PESTÚNKA – Helena Kovčová 
OLYBRIOS (pisidský vládca) – Marek Hložek ml.
VOJACI – Timotej Gulák, František Mišek
DIABOL – Viktória Majcherová
DIEVČATÁ V KROJOCH – Adriána Hložeková, Alexandra Knapiková
ĽUD V DAVE – Alexandra Dvorščáková, Kristína Geffertová, Terézia Hložeková, Simona Kanská, Veronika Kaňuchová, Ema Majcherová

 

TVORCOVIA:

Autor textu - Leo Zerhau
Preklad a úprava scenára – Valéria Bodíková
Réžia, scéna, dramaturgia - Valéria Bodíková, Rastislav Juraši
Kostýmy – Helena Kovčová, šatník MDS a domáce šatníky
Výroba rekvizít, kulís a stavba scény - Valéria Bodíková, Rastislav Juraši, Marek Hložek ml.
Ozvučenie, osvetlenie, projekcia, fotografie, videozáznam - Rastislav Juraši - STUDIO RECORDS

 

Zborov 2017

 

 

Náhľad fotografií zo zložky Krása a statočnosť