Choď na obsah Choď na menu
 


Rozprávková premiéra našej novej hry

19. 11. 2016

Rozprávková premiéra zborovských divadelníkov

     Zamysleli ste sa niekedy nad tým, čo by sa stalo, keby sedem trpaslíkov prišlo k Šípkovej Ruženke, a nie k Snehulienke? A keby sa Snehulienka nedočkala zlej kráľovnej, ktorá jej má dať otrávené jablko? Práve o takejto rozprávkovej motanici je najnovšia divadelná hra Mládežníckej divadelnej skupiny zo Zborova „Čo by bolo, keby bolo...“.

     V sviatočný podvečer 17.11.2016 sa o 17:00 hod. zaplnila sála Kultúrneho domu v Zborove, ale nielen obyvatelia zo Zborova, ale aj z blízkeho okolia, si prišli spríjemniť voľný deň návštevou krásneho rozprávkového podujatia.

     Pomaly sedemročná činnosť ochotníckych divadelníkov zo Zborova je zaujímavá svojou rôznorodosťou repertoáru. Nachádzajú sa v ňom hry náboženské, svetské, ale najnovšie aj ďalšia rozprávka.

     Ako to už v rozprávkach býva, aj v tejto najnovšej, boli nekalé úmysly zlej kráľovnej a sudičky nakoniec predsa len „potrestané“ dobrom. Zamotaní malí trpaslíci budili zo sna neustále Šípkovú Ruženku a nútili ju pracovať. Usilovnú Snehulienku zase chceli dobré sudičky uspať, ale nič nepomáhalo. Aj princovia, ktorí na svojich rozprávkových tátošoch pricválali na svoje svadby, došli k inej neveste. Našťastie sa nakoniec všetko pekne rozmotalo a všetci stihli prísť včas na svoju svadbu.

     Zaslúženým potleskom divákov boli v závere hry odmenení všetci herci, ktorí nepremárnili svoj voľný čas, ale venovali ho nácvikom novej divadelnej hry. Za ich snahu, úsilie, a takisto aj za skvelý herecký výkon im poďakoval starosta obce Zborov Ján Lukáč, ktorý ich všetkých potešil krásnymi rozprávkovými tortami s podobou Snehulienky a Šípkovej Ruženky.

     Keďže na tento deň premiéry pripadol aj štátny sviatok Deň boja za slobodu a demokraciu, vo vstupe do kultúrneho domu pripravili zborovskí divadelníci aj tematickú nástenku, na ktorej sa premietali rôzne obrázky zo 17. novembra 1989. Tí, ktorí si na tento deň priamo spomínali, si mohli prečítať aj rôzne zaujímavé články, ktoré pred 27 rokmi vychádzali v tlači.

     Ešte nevychladli stoličky po divákoch, ktorí zavítali na premiéru novej divadelnej hry a už sa na druhý deň 18.11.2016 o 10:00 hod. nahrnuli do sály kultúrneho domu žiaci I. stupňa Spojenej školy v Zborove a všetci žiaci materskej školy. Toto tematické rozprávkové dopoludnie tých najmenších veľmi zaujalo. Rozprávkové postavičky, ktoré doteraz videli iba v televízii, boli zrazu pred nimi na zborovskom javisku. So zatajeným dychom očakávali rozuzlenie celej rozprávky a na jej konci svojich spolužiakov – hercov na javisku, odmenili burácajúcim potleskom.

     Nádhernú divadelnú atmosféru zažili zborovskí divadelní ochotníci v priebehu dvoch dní. O to krajšie však bola symbolika spojenia divadla a výročia „Nežnej revolúcie“. Pred 27 rokmi to boli práve divadelníci, ktorí ponúkli svoje divadelné priestory na voľné rozhovory a debaty. A o to viac sme si aj my uvedomili, že možno práve vďaka 17. novembru 1989 môžeme slobodne hrať divadlo nielen v našej obci, ale aj v celom bývalom Československu.

 

 

resize-of-cbbkbb_17112016_zborov-117.jpg

 

ÚČINKOVALI:

Zlá kráľovná - Júlia Šarišská

Zlá sudička - Viktória Majcherová

Kráľovná matka - Terézia Hložeková

Šípková Ruženka - Simona Kanská

Snehulienka - Mária Marcinčáková

Princ "S" - Oliver Juraši

Princ "ŠR" - Klaudia Kloknerová

Sudičky - Kristína Geffertová, Mária Krajníková, Alexandra Dvorščáková, Alžbeta Vojtušová, Timea Guláková

Trpaslíci - Veronika Kaňuchová, Ema Majcherová, Viktória Šarišská, Liana Guláková, Rebeka Guláková, Adriana Hložeková, Jakub Majcher

 

TVORCOVIA:

Scenár - Eva Dobešová

Réžia, scéna, dramaturgia - Valéria Bodíková, Rastislav Juraši

Kostýmy - šatník MDS a domáce šatníky

Výroba rekvizít, kulís, výzdoba - Valéria Bodíková, Rastislav Juraši

Text sleduje - Alena Horbajová, Margaréta Buchalová

Technické zabezpečenie (ozvučenie, osvetlenie) - Rastislav Juraši - STUDIO RECORDS

Stavba scény - Valéria Bodíková, Mária Geffertová, Katarína Krajníková, Alena Horbajová, Rastislav Juraši, Marek Hložek

Fotografie a spracovanie DVD záznamu - Rastislav Juraši - STUDIO RECORDS

 

Zborov 2016

 

 

Náhľad fotografií zo zložky Rozprávková premiéra našej novej hry